Tuesday, November 16, 2010

Posto Raya Korban~!

   Okay,another good morning!Ops,Happy Eid Eiduladha~Last night,which supposed to be 'malam raya',the mosque community around here organised a program which it could be called 'Takbir dari rumah ke rumah",Oh,my first expression when Im hearing about that,"Ha?Diorang nak buat ape mum? Then My mum said,Nak takbir Raya lahh,nak buat apa lagi??,Then I still x puas hati,I just keep this question in my mind,"pernah ke Rasulullah (S.A.W.) buat perkara ni?Then I just assume maybe gunakan konsep ziarah menziarahi kot.OK fine.Then I just followed them,which it started about 9.pm.There were 7 houses in the list included mine.So,I went to the first house.OK,menu lemang,rendang kerang,laksa,n so on.Ah,Habislah diet aq!okay fine x lawak.Then at the 3rd house,My stomach da x leh masok dah!Luckily,foods in my house disentuh jugak lah,mind u,my house was the second last!Nasib baik ade adik2 ku yang pelahap ni!Tak kecik hati mak aq masak banyak2.


   Now,when we are talking about Eiduladha,all people around the word will think that,"alah,raya haji ni cume sembahyang raya pastu tengok lembu krok krok kena sembelih lepas tu balik!" nah! amik "kepala hotak kau" sebijik!.It is more than that.It is more than slaughtering animals that are called as "binatang sembelihan".It is all about SACRIFICES.Yes,it is.Do you know what is that?Refer to oxford dictionary,page ....perlu ke aq bagitau?ok x fine.But,that is not the true meaning of sacrifices.It has a lot of meaning.It depends on your brilliant brain to determine what is that mean.But you have to get the right concept of sacrifice.It is an act of u giving something valuable to YOU,to another person in needs.So,the indicator for the sacrifice's scale,if you feel more hard to give  your valuable things to the other person,the larger your sacrifices.It is not indicated with a physical looking.A small gold ring could be a good example for this.Okay x paham senyap.


    But there are some people come and asked me,"kalau belanja awek makan,top up,shopping kira sebagai korban jugak ke?" Ade gak yang nak makan selipar jepun ni.Memang lah niat tu betul nak SEDEKAH.Tapi cara x menghalalkan niat.Aku bukan ustaz nak keluarkan FATWA haram,tapi sendiri pikir lah.Okay,bab2 tu aku malas nak sentuh.Karang ada yang datang bakar rumah aq pulak.So,back to the story,"Mak saya pernah berkata,fadhilat ibadah qurban,nanti kalau kita buat qurban kan,kita kan,dapat naik binatang yang kita sembelih tu kat padang mahsyar nanti.(Gaya upin ipin versi gedik).So,what are you waiting for?Yang ada duit lebih tu,jom lah kita buat ibadah korban.Ade 2 hari lagi.So x de alasan x sempat!.


   Rasulullah pernah bersabda,Barangsiapa yang mempunyai wang lebih,tetapi tidak menunaikan ibadah korban,janganlah dia datang solat bersama-sama kami.So,renung2kan,dan selamat beramal!(Gaya Dr.Fadzilah Kamsah versi senyum kambing)


   Sekian,Assalam~


   

No comments:

Post a Comment

Kawan-kawan setia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...