Friday, November 26, 2010

Language of the world.

   Salam.Okay good morning everyone.Bosan betul kan pagi2 ni.Okay,so for today,untuk mengurangkan rasa bosan yang dah bergunung lagi tinggi dari Gunung kat Nepal tu.Apa dia eh?Oh,ah,Everest.I just wanna share with you guys about how to conquer a language.Memanglah aku bukanlah hebat sangat nak cakap sampai sembilan bahasa.Tapi,this is the concept.If u got the concept right,yes,you can get all the language in the world.

1. Chinese (1.1 billion) 
2. Hindi (360 million) 
3. Spanish (340 million) 
4. English (322 million) 
5. Arabic (206 million) 
6. Bengali (180 million) 
7. Portuguese (180 million) 
8. Russian (167 million) 
9. Japanese (127 million) 
10. German (95 million) 


     See?The most spoken language is Mandarin.If Im not mistaken,Chinese ada 4 bunyi slang yang membezakan,dimana kalau tersalah sebut,maksudnya akan berlainan.Contohnya Ma~ .Ok.Kat dalam ni tak boleh nak sebut.Kalau nak tau lebih lanjut tanyalah kawan2 cina korang tu.Ada yang bawa maksud "emak","air",then bla bla bla.Agak susah.And it is the most complicated language in the world.Tapi korang pernah tak dengar pasal native african languages?It is called as "click Language".Dengan hanya guna / ! # // ,4 simbol ni sahaja dah boleh buat satu language.Gempak tak gempak?Tak percaya?saksikan sendiri~ 




    Hah,yang ni lagi.Subhanallah.Pelik kan?tapi benar.

    Ok.Back to the story.There are three levels of language.

    1. Reading
    2. Writing
    3. Speaking
    But sometimes,It could be differ for another person.So,Moral of the story,Try ur best to be fluent in all language.Rasulullah bersabda:"Barangsiapa yang mempelajari bahasa sesuatu kaum,maka dia akan terselamat daripada fitnah tersebut".

    Sebab kalau korang fikir2 balik,if there is chinese,or maybe indian,then korang dengar dia bercakap.Especially India yang memang hebat dengan 'tongue twister" dia tu.(Jangan libatkan dgn hindraf).Ok.tak paham takpe.At least korang boleh defend diri korang kan?Lu pikir lah sendiri-bak kata pakcik berambut kerinting tu.

    So,sampai sini dulu kot.Yang tak mandi tu pergilah mandi dulu ye!

    Argh!Adik aku ni dah kecoh suruh pergi kedai beli nugget dia!

    No comments:

    Post a Comment

    Kawan-kawan setia

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...