Thursday, November 25, 2010

Cinta dalam Islam

 Salam.Selamat petang,Salam satu negro.Actually,aku baru jumpa satu video yang agak menyentuh hati dan dapat dijadikan pedoman bagi orang bujang macam aku lah kan.Cubalah tengok dulu.
  
  

Sebenarnya aku agak respect orang yang buat video ni.Dia cuba mengenengahkan konsep bercinta selepas kahwin.Seperti mana yang kita selalu baca dalam novel,yang agak Islamic,contoh  "Rona Cinta Damascus" .Sebuah novel mengisahkan kisah cinta dua orang pelajar di Damascus,Syria.Bayangkan,watak2 dalam novel ni agak menjaga lah batasan dorang.Yang paling menarik bila ada babak dimana yang heroin yang si heroin rajin melakukan solat Istikharah.Harap2 jangan ade yang tak tahu pulak ape tu Solat Istikharah.OK.Sambung.Then,satu hari,si Heroin ni jalan2 then terdengar sorang kawan dia sebut seorang nama ustaz ni.(Kat sana,semua student dah dipanggil ustaz-ustazah),nama dia Ustaz  Safwan.Bila dia dengar je nama tu,terus bergetar naluri kewanitaan dia.Bak kata penulis,tu adalah salah satu petanda jodoh.Padahal tak pernah tengok muka pun.Agak pelik kan dengar?Tapi tiada yang mustahil.


Sebenarnya aku bukan nak cakap sangat pasal cinta2 ni.Tapi dah aku rasa aku pun ada masalah ni.Tapi tak seteruk yang difikirkan.Naluri lelaki.Ah!Menipulah aku cakap ada lelaki yang sebaya aku tak ada rasa "eueww" "eueww" tu kat perempuan.Its normal.Yang tak normal kalau kat lelaki.Ok.Fine.Satu lagi,Dont ever deny the fact that men are loyal.Sebabkan,kalau korang perasan kan,lelaki ni memang suka menggatal.Pandang sana sini,Hai sana sini,belanja sana belanja sini,So?Korang tak nampak ke betapa pemurahnya lelaki ni?Oh,WTh...kesian kat lelaki.


Oh,anyway,nanti kalau korang rasa sangat nak bercinta ni,cuba convert cinta tu jadi semangat nak belajar yang berkobar2.Tak kira,yang penting tahun depan nak SPM.So,focus on your study gedik!Jangan fikir nak geli2 nih.Kau dapat result bagus,sambung oversea,amik PhD,Kerja bagus2,duit banyak,then kau tengoklah kaunter calon isteri yang comel2 tu ade tengah tunggu pinangan kau.OK.Nak pergi tusyen.Ada awek cun.HAHA.

Isk,pergi tusyen naik moto jer.takpelah,boleh merempit.HAHA.

2 comments:

  1. aq report kt mak ! kau g tsyn sbb ade awek cun ,bhahaha !

    ReplyDelete
  2. JIka perempuan menjadi matlamat mu....maka perempuanlah yang bakal diperoleh...jika Ilmu yang diburu...insya-Allah ilmu sampai kpd-Mu...
    Betulkan Niat ke sana...n don't rempit2...tkt x sempat dapat 11A+...hehehe

    ReplyDelete

Kawan-kawan setia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...