Saturday, June 6, 2015

Summer Rant Part 1

Alhamdulillah, dengan berakhirnya paper exam terakhir untuk semester kedua, maka berakhirlah tahun pertama di sini sebagai seorang student medik dii Dublin. Tiada kata yang lebih sesuai diberi melainkan Alhamdulillah. Peperiksaan yang telah berlangsung selama 3 minggu yang merangkumi 4 written exams, 1 oral anatomy and 1 OSCE. Mohon tembakan doa supaya kami tak perlu pulang awal ke Dublin masa summer untuk re-sit for the exam. Cuak tu tak perlu cakaplah. Susah tu hanya Allah yang tahu betapa perit jerihnya hampir sebulan menjadi walking zombie yang hanya bangun untuk study dan hanya kembali ke katil pada lewat malam. Biasalah tu kan. Kalau tak susah belajar, macam mana nak jadi pandai kan? In sha Allah ilmu yang bakal dibawa pulang ke Malaysia agak banyak kerana syllabus RCSI yang quite compact untuk kami. 





Sebenarnya dah lama berniat nak update blog ni tapi disebabkan kesuntukan masa, terpaksa dibiarkan bersawang. Terlalu banyak pengalaman yang ingin dikongsi, tetapi kerana diri ini bukanlah penulis yang berbakat, maka maafkan saya andai bahasa agak rojak dan kengkadang baku. Well, almost a year jauh dari Malaysia, tipulah kalau diri ini mengatakan tiada apa yang dipelajari kat sini. 

Perkara yang paling menarik saya dapat alami di sini adalah pengalaman belajar memasak. To be honest, masa datang ke Dublin september yang lepas, jangan katakan masak ayam, nak tanak nasi pun tak reti. Nak buat macam mana, kat rumah 5 orang adik perempuan, dan mak pulak full time housewife (read: Domestic Engineer). So, cukuplah kan alasan untuk tak pernah masuk dapur kan? Haha. Tetapi yang unik apabila berada jauh dari family, suddenly rasa macam genes pandai masak dari mak tiba-tiba turned on. Hehe. Alhamdulillah, by the time sampai Malaysia, dah boleh lumba masak-masak dengan mak siapa masak lagi sedap kot.

Another thing yang saya belajar masa di sini adalah cara hidup berdikari. Hidup di asrama selama 7 tahun tak menjanjikan anda sudah betul-betul boleh berdikari. Kerana di sini, anda betul-betul kena bina your own circle of friends, house environment, study environment dan financial management anda sendiri. Dah tak ada mak, ayah, atau kawan yang akan bantu anda everytime anda jatuh atau malas study. Setiap orang kena cuba bina inisiatif sendiri untuk cuba belajar. Macam saya, saya akan letak phone alarm lagu MARA. Dan everytime nak bangun, akan always dengar dan get insipred. (Tipu je sebenarnya). So yeah, kena betul-betul get prepared before datang sini. 


Selain tu, I know every new students yang datang here in europe will be amazed with the temperature here. Looks cool enough kan. But hell no once dah sampai musim winter. Anda akan rindukan suasana di Malaysia sangat-sangat. At least bil letrik kat malaysia tak sampai ribu-ribu untuk bukak heater during winter (lol). Perubahan musim dimana kadangkala malam menjadi panjang ketika winter dan siang menjadi panjang ketika winter menjadi barrier untuk hidup secara normal. Contohnya, ketika winter, pukul 4 petang dah masuk maghrib. Maksudnya, zohor dan asar menjadi pendek dan menyusahkan mobility anda untuk pergi kemana-mana even ketika lecture pun anda kena curi masa untuk solat. Dan malam yang panjang membuatkan anda cepat mengantuk. Baru pukul 7 dah tidur which is after isya, So ujian jugaklah untuk winter exam. Kalau musim panas pulak, siang jadi panjang di mana maghrib anda pada pukul 9 petang, isya pukul 11 dan subuh pukul 3 pagi. Dan bayangkan anda sedang struggling for exam masa tu dimana tidur yang cukup sangat diperlukan, maka terjadilah kes insomnia, subuh gajah dan kelesuan tubuh kerana kekurangan tidur. Well, itu based on my own experience yang akhirnya ambil keputusan nak lari dari puasa waktu summer di Dublin dan balik ke Malaysia. Well, at least lepas teraweh boleh lepak mamak :p

1 comment:

  1. Would be pleased to see more updates, you have a random follower here :)

    ReplyDelete

Kawan-kawan setia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...