Tuesday, December 30, 2014

Travelog to Cork, Ireland

      Alhamdulillah selepas 3 hari dan 4 malam berada di Cork, now it is time berhijrah ke Galway. Cork yang menjadi salah sebuah daripada 3 bandar utama yang terdapat di Ireland telah berjaya dijelajahi dalam masa yang singkat. Mungkin ianya agak pelik kerana kebanyakan dari pelajar yang belajar di Ireland akan pergi keluar dari Ireland untuk travelling around manakala me and some of my friends decided to only travel around ireland first before going somewhere else.

"Morning view from side of River Lee"

"Morning walk at Fitzgerald Park"

"Just one word about Cork: Subhanallah."

    We spent few days here with one of friends in Cork. Nabiha, pernah study in KMB. Cuma mungkin berlainan kelas di KMB membuatkan kami tak pernah bercakap pun semasa di KMB. I guess it's one of the benefit to travel around which is dapat mengenenali lagi ramai kawan-kawan seperjuangan di negara asing. Me and abang (best buddy since KMB, don't ask about why I call him abang, it is just his name is Abang. An awesome mate to travel around including Erina. Abang's classmate. Me and abang stayed in one of senior's house which most people panggil beliau dengan "freddy". A very lovely and peramah guy. Agak kagum dengan rumah di sini to be compared dengan Dublin. Dengan harga yang lebih murah, you ll be able to get a bigger house here in Cork. Service dan layanan abang freddy memang tak perlu cakaplah. Hari 1st dijamu dengan nasi lemak. Hari 2nd dijamu dengan spaghetti. Mana aku tak makin comel duduk sini. In sha Allah bakal suami mithali tu.

"Abang-abang hensem yang sangat awesome"


   So nak dipendekkan cerita, the first day we here in Cork, we went to the city centre or people around here call it as town. Since memang masa ni masih musim "Boxing Day", sale bersepah dan murah-murah. Memang agak menguji iman. Tetapi hasrat di hati cuma nak mencari benda yang tiada di Dublin. I guess the best place to shop here in Cork is their outdoor's equipments. From sweater, beanie, jacket, jersey, shoes and even bags. Cakap je nak brand apa. Regatta, North Face, Columbia, semua ada. Dengan harga yang sangat superb murah. Alang-alang dah kat city, we went to "Banna Thai" for lunch. The food is awesomely delicious. Memang akan rindu tanah tumpahnya darah Malaysia. Ayam masak lemak cili api dia sangat sedap. Fuh. After one whole day shopping, we went home. Balik je rumah tengok dah terhidang nasi lemak atas meja dapur. May Allah bless you senior :)

"Tak banyak pun shopping. 2 bag je. Eh"

"The quadrangle. The main campus of UCC"

"The building is so old. Just like hogwarts. Lol"

"The main gate and entrance of UCC"

  So for the 2nd day, we decided to go for a tour trip on the bus. Kami bayar 30 euro, dari pukul 8 pagi sampai 7 malam dia akan bawa jalan pusing "The Ring of Kerry". As this is my first trip, I never expected anything sebab it is just a small coach bus and ingatkan it is just a normal visit to somewhere like in normal places. But eventually my expectation goes beyond the limit. Sepanjang perjalanan tu, mulut tak berhenti ucap Subhanallah. Sangat mengkagumkan. Kalau trip ni kena bayar 100 euro pun I really willing to pay for it. Cuaca pun banyak membantu. Sangat cantik pemandangan diikuti suhu yang sejuk but still bearable. Ring of Kerry ni sebenarnya satu kawasan yang berdekatan Killarney National Park dimana ianya merupakan satu circle yang sangat besar dan terletak betul-betul bersebelahan Lautan Atlantik.  Seperti yang kita tahu, Ireland adalah sebuah pulau yang paling hujung bersebelahan UK dan kawasan yang kami pergi ini adalah yang paling hujung in Ireland. Agak hujung dan pedalaman kawasan di sini tapi itu yang membuatkan the tour sangat interesting. There is no one yang create all those scenes. Hanya The Creator yang menciptakan. All the scenes memang naturally terbentuk.

"Dalam terik matahari, air dingin sedingin ais"


"Segalanya natural. No human touch or anything"


"KMBians. Selamanya KMBians."


"Beza air terjun sini dan malaysia? Cuba terjun. Beku ke tak beku rasanya"


"Cuaca 3 degree celcius. Tapi pemandangan tetap Subhanallah"


"At 3 pm. Matahari dah nak melabuhkan tirai beliau"



"Seindah mana gambar yang ditangkap, indah lagi mata yang memandang"

"Kadangkala kita terlalu banyak mengambil gambar melalui lensa kamera. Tetapi terlalu sedikit yang diambil melalui mata dan masuk ke hati." #deep



    As the 3rd day goes, we decided to just jalan-jalan around town just nak lihat "sale-sale" yang menguji iman. Sebenarnya plan untuk hari tu nak pergi ke puncak bukit dan lihat the "last sunset" sebelum bertolak pulang. So, we hiked together around 3 pm macam tu dan lepak di satu taman yang memang dah siap ada beberapa bangku. Nampaklah this is the spot yang memang disediakan khas for those yang suka lihat sunset petang-petang. Sementara menunggu, kami sempat bergambar and disebabkan langit yang agak berawan petang tu, we can't really see the sky clearly.


"I can see the whole Cork from here"


Sayu hati nak tinggalkan bumi Cork. Dah jatuh cinta dengan bandar dan orangnya. Kalau pagi-pagi pergi morning walk, Irish especially akan keep saying "good morning" dengan senyuman yang sangat mesra. Mereka sangat peramah. Even to foreigners. Ya Allah. Berikanlah mereka hidayah. Akhlak islam memang sudah lama tertanam dalam diri mereka. Cuma cahaya keimanan je yang masih belum sampai.

"Im gonna miss you guys. Thanks biha for the memories :)"


 "So tepat pada pukul 7 malam, kami pun bertolak pulang."

"Eh, misi jelajah ireland kami masih belum tamat. "

"Jeng. Jeng. Jeng"

So nantikan sambungan travelog saya di post akan datang.

Galway.

Here I come ;)



P/s: Rasanya kat Cork graviti kurang sikit kot. Macam senang sikit nak melompat kat sini. Eh


No comments:

Post a Comment

Kawan-kawan setia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...