Thursday, December 25, 2014

Celoteh Musim Sejuk

    Nampaknya sudah 4 bulan diri ini berada di bumi Shamrock. Rasanya baru semalam diri ini mendaftar di KMB. Rasanya baru semalam menjejakkan kaki ke dewan peperiksaan untuk IB exam. Rasanya baru semalam diri ini melangkahkan kaki ke lapangan terbang untuk memulakan perjalanan hidup yang baru di negeri orang. Segalanya pantas berlalu. Pejam celik pejam. Dah habis 1 semester di sini rupanya.

"View from sundrive park ( 5 mins from house)"

   Perjalanan hidup diriku tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Segalanya kelihatan kabur. Kerana apabila mataku mula menyedari dimanakah aku sebenarnya, aku sudah berada di sini. Setahu aku, aku masih lagi bermimpi di dalam tidurku untuk menjejakkan kaki ke negeri asing. Rupanya aku sudah berada di sini, sudah biasa dengan norma hidup di sini. Sudah mula menunjukkan rasa bosan terhadap 'environment' di sini. Bukannya aku tidak bersyukur, tetapi aku sendiri tidak faham perjalanan hidupku. Kalau dahulu, mimpi di dalam tidur hanyalah bermimpi untuk pergi ke negara orang, makan dan minum dari duit biasiswa yang lumayan, 'shopping' baju lawa-lawa, 'selfie' sepuas hati berlatar-belakangkan suasana yang subhanallah cantik di sini, kini segalanya telah tercapai.

Aku bertanya pada diriku ini.
Segalanya sudah tercapai.

"What's next?"

  Sudah terang lagi bersuluh, aku telah mengimpikan sesuatu yang bersifat short-sighted. Sesuatu yang materialistik. Sesuatu yang duniawi.

"Eh, aku rasa aku dah hilang matlamat kat sini"

  Matlamat di bumi asing ditemani oleh rakan-rakan semalaya yang kian pupus tidaklah sehebat ketika masih berada di bumi malaysia. Hari demi hari. Terasa makin malas. Makin rasa terpaksa untuk 'study'. Makin hilang arah. Rasanya inilah ujian hidup sebagai seorang pelajar di tempat orang.

"Sebab tu kerajaan hantar pakai duit mahal-mahal kat sini"

"Sebab nak kau tahan ujian kemudahan dan kesenangan" ujar aloy kepada arifuddin.

  Alhamdulillah. Segalanya dah tercapai di sini. Senang cerita bila aku flash back balik moments aku right now pada 2 or 3 years lepas ni, I would say "that was the happiest moment of my life"

"Kadang-kadang kita kena keluar, tadabbur alam"

  Tapi sebenarnya bila dah makin rasa mudah dan senang, kita kena tahu satu fitrah alam. Makin mudah hidup kita, makin besar ujian bakal mendatang. Nampaknya diri ini kena mula tanam matlamat baru. Kalau dahulu, orang akan cakap "jadilah doktor, doktor hidup senang". Allow me to deny to this statement handsomely. Rasanya matlamat diri ini memang nak jadi doktor. Walaupun salah satu sebab adalah nak avoid dari maths, tapi bila tengok lecture notes beriban banyaknya, rasanya boleh cakap balance lah kot susahnya.

   Hidup kat sini memang lonely. Tak tipu. Pernah je cakap dengan mak.

"Mak, nak kahwin awal boleh?"

Mak dengan selamba menjawab, "Boleh, ada calon?"

"Err, belum lagi"

"Dah ada calon pun, mak nak arif score first honor dulu untuk first year"

Akur.

   Memang ramai je kawan melayu kat sini. Tapi honestly, suasana sekeliling memang sangat sunyi. Tambahan memang budaya kat sini, malam memang takkan ada satu pun kedai yang buka kecuali bar dan pub. Tak macam malaysia ada kedai mamak, burger bakar, nasi kandar dan sebagainya (gulp). Nak kata bandar orang tua pun ada jugak. Tapi ada juga benefit bila duduk sorang ni. Masa nilah kita akan menilai diri kita sejauh mana diri kita kuat untuk bertindak tanpa dipengaruhi oleh mana-mana pihak. Mujur duduk rumah dekat dengan masjid. 3 min berjalan. Itu pun susah nak complete 5 kali sehari jemaah (facepalm). Maklumlah, sejuk menusuk ke tulang. Memang beku otak.

"A morning selfie to gain more confidence. Eh"


  Sekarang dah masuk winter. Hidup memang tak lekang dari duvet dan selimut. Hibernasi merupakan rutin harian. Ramai kawan-kawan memilih untuk travel keluar dari ireland demi mencari pengalaman. Tetapi nampaknya diri ini tak pergi kemana cuti ni dengan alasan sejuk sangat dan malas nak keluar rumah. (Agak menyesal sebenarnya). Tapi at least, pusing ireland dulu lah kot. Baru first year. Still there are lots more places to visit here. (Nak sedapkan hati)

"Cycling is my new hobby here (sebenarnya malas nak walk)"

  Nak dijadikan cerita, cuti kali ni cuba signed up to join PUISI (Perhimpunan Ukhuwah Insaniah Seluruh Ireland). Alhamdulillah. A great turning point indeed. Ramai muslimah hebat-hebat. Ramai kawan-kawan baru dari seluruh ireland termasuk german dan france. A nice memory indeed. Kalau cerita banyak-banyak kat sini nanti meleleh air mata. So to wrap up i ll say it's a great turning point ever dan tahun depan in sha Allah pasti akan join lagi.

  Banyak ibrah hidup yang mula disedari bila berada di sini. Tak tipu. Kalau nak jadi down to the earth kat sini pun takde siapa yang boleh bantu unless diri sendiri. Kalau lapar macam mana kat sini pun takde orang akan masakkan unless sendiri yang masak. Alhamdulillah. Dari zero tak tahu masak apa-apa. Now dah boleh masak segala bagai lauk dan pauk. Just say it, i ll cook for you ;)

"Air nampak macam biasa. Tapi sejuk dia hanya tuhan yang tahu"


  Perjalanan dan misi masih jauh. Baru 1/10 dari apa yang diimpikan. Mohon doakan ketabahan dan kekuatan diri ini dalam misi untuk membina diri ke arah doktor dan seseorang yang bukan sahaja 'heals' physically, but mentally and spiritually too.

  In sha Allah aloy yang 4 atau 5 tahun akan datang akan jadi aloy yang ummah perlukan.



"From the peak of the hill. Glendalough"

No comments:

Post a Comment

Kawan-kawan setia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...