Tuesday, August 6, 2013

Rant over Ramadhan 2013

In the name of Allah, the most gracious and the most merciful.

Dengan Nama Allah yang telah menurunkan kalamnya sebagai panduan bagi kita yang sering terlupa ini.

Lama tak update blog? Agaklah. Bukan taknak, tapi memang takde masa. IB life. Fuh fuh *take breath.

Life events yang agak hectic menyebabkan saya terpaksa meletakkan blog ni penuh dengan cengkerik. Cengkerik dah bergenerasi. Jadi sukalah saya untuk membersihkan cengkerik yang bergenerasi ini demi reader saya yang tersayang.

Sekadar iklan, alhamdulillah, saya telah berjaya menyelesaikan dua event besar KMB, Minggu Penghayatan Islam, dan Minggu Orientasi Tahun 1. Sounds interesting? Rasa sampai sekarang tak hilang lagi sakit pinggang ni. Haha.

   Jadi bersampena rant over ramadhan ni, taklah banyak sangat nak bebel. Cuma sedikit refleksi yang saya kira awak, awak, dan kita semua dapat sama-sama jadikan iktibar dan pengajaran.

Setelah 2 tahun, saya meninggalkan dunia sekolah menengah dan terus terang hendak dikatakan bahawa suasana di sekolah dulu dan sekarang amatlah jauh bezanya. Kalau dulu nak solat, nak puasa sunat, nak bagi tazkirah, macam takde masalah sebab kawan sekitar sangat supportive. Dan kalau anda tak buat anda akan rasa macam andalah manusia paling malang dalam sekolah tu. Sekolah mana? Dirahsiakan. Haha.

Tapi memang point kat sini adalah apabila anda sudah berada dalam situasi macam tu, ibadah menjadi sangat mudah. Belajar mudah masuk, kurangnya pengaruh luar seperti facebook dan twitter (zaman saya tak boleh bawak phone pergi sekolah) dan hanya banyak fokus kepada study, menjadi faktor kejayaan suatu masa dahulu.

Tapi, hujan tak sampai ke petang, hujan tiba-tiba. Keluar je alam persekolahan, segalanya berubah.

Indikator: Ramadhan.

Kalau dulu, nak baca quran, khatam 2 kali sebulan, nak tadarus ramai-ramai lepas asar tu bukan masalah besar. Nak qiamullail setiap hari macam petik jari. Nak solat fardu setiap waktu berjemaah, hanya sebelah mata. Bukan saya, orang lain.

Tapi kini, bila dah keluar dari suasana, segalanya menjadi kian sukar. Kian mencabar. Nak baca quran sehari kena fikir 2 3 4 5 6 kali sama ada nak baca quran, nak buat assignments, nak study atau nak topup tidur yang tak cukup semalam. Nak qiamullail, tak sempat. Sebab malam tadi tak tidur siapkan assignments macam halal je banyak. Nak tahajjud kena tidur sebentar. Tapi takut sebentar tu bangun pukul 7. Then nak solat berjemaah, blok jauh. Sesampainya di surau mungkin imam dah habis.

Ini saya lah kot. Dugaan ramadhan makin mencabar apabila usia semakin meningkat.

Itu hanyalah mindset. Alhamdulillah masih boleh memaksa diri. Tapi sakit dia ya rabb. Sampai hilang sweetnya ramadhan tu.

Bercakap mengenai sweetnya ramadhan itu. Makin lama Ramadhan dalam diri ini kian tawar rasanya. Dan mungkin bakal menjadi pahit apabila paksaan dalam diri makin tinggi dan bukannya penghayatan.

Adakah anda boleh claim diri anda sudah beriman jika anda masih belum diuji?

Ujian Ramadhan. Madrasah Ramadhan. Tarbiyah Ramadhan.

Tinggal sehari je lagi.

Sedarkah aku? *tampar diri.

Sabarlah wahai diri. Mungkin IB hendak melatih awak untuk terus istiqamah walau dalam keadaan susah macam mana pun. Kelak anda akan terasa double sweet apabila dah fly nanti.

In sha Allah.

Saya rindukan tarbiyah itu. Saya rindukan Ramadhan itu.

"Sweetness of Ramadhan"

I ll get it soon.

We ll get it soon.

Keep in faith.

Oh ya, selamat hari raya! :D



No comments:

Post a Comment

Kawan-kawan setia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...