Friday, March 9, 2012

Bagaimana nak buat resume.

     Salam and greetings everyone.

 So mengikut masa di windows 8 saya ni, pukul 10.03 PM dan pada tarikh 9/3/2012. Eh kejap, 9 haribulan sudaa? Lagi 13 hari before the SPM results to be announced. Okay chill bro, its not the end of the world yet. So memandangkan tarikh result pun dah makin dekat, so now makin banyak GLC and scholarship organization dah start buat iklan nak tarik anak-anak muda Malaysia untuk mengambil biasiswa mereka. Tak kisah lah biasiswa ke, pinjaman ke, yang penting bantuan untuk sambung belajar dan meneruskan hidup sebagai khalifah di muka bumi Allah ni.

  Well, nak mudahkan cerita, now let me tell you how to make a real resume and what are the things that you need to get prepared before going for any scholarships. So some people ask me,Ape differences between resume,CV,and personal statement(PS)??tolong terangkan??" "




   Ok guys, actually resume-CV-personal statement tu benda yang sama. 
What is a resume for scholarship applications?


      An opportunity to tell us important things about yourself that are not addressed or apparent in the application. In making decisions about scholarships, we want to consider your personal attributes and gain some sense of who you are; your experiences, accomplishments, and a variety of qualities such as motivation, self-discipline, leadership, commitment to others, your intended field of study and your career goals as well as your academic record. 


Senang cerita, resume ni untuk korang cerita pengalaman hidup korang in a single documents. Masa ni lah korang nak show off to the world how good you are, what have u done  for your schools, and so on.


Now here is the guidelines on how to make a good resume:


1)Tajuk - Nak memudahkan korang tahu biasiswa apa yang korang nak apply.


2)Nama - Ikut dalam IC 


3)Alamat -Ikut dalam IC


4)Nombor telefon - The latest punya.


5)Email - Pastikan korang create satu email yang official dan jangan bubuh nama pelik2 ie : 
minahrempitgurls@yahoo.com.


6)IC number - tak perlu explain kan?


7)Senarai nama sekolah yang pernah korang attend. - rasanya tadika tak perlu kot.


8)Involvement and Achievements/Activities - Okay, now is the crucial part. Seriously ini adalah faktor terpenting dalam resume korang. Pastikan yang top sekali adalah the latest achievement korang. Rasanya korang boleh list dari sekolah rendah je kot. Jangan sampai tadika.


9)Jawatan - Put your highest title in school.


10)Work experience. - sesiapa yang buat part time lepas SPM tu amat digalakkan.


11)Now tell us your behaviours/attitudes/manners. - korang describe lah diri korang macammna pon. cuma jangan over sangat. HAHA.


12)Any extra info that can hook up your readers. - Erm, ni depends kat korang.


13) referees -  cannot be a family member actually. 
it has to be someone who is not related(blood-related/family) instead, a teacher/boss/someone that can confirm your academic and co-curriculum participations along with what you have written as your personal statement. (your skills/attitude etc)

Nak contoh?
tekan sini

Okay,  for those yang nak tips for interviews. tekan sini

And for those yang nak tengok lists of interviews available. click here

And one more advice. sekarang zaman kita dah maju. Most scholarships kita kena apply online. So look here, these are the things yang korang kena prepare:

1)PMR certificates.sbb kdg2 ade certain schlarships yg mnx.
2)Slip exam akhir tahun form 4. kalau ade lah...
3)Slip trial SPM.both.kalau nak amik, amik yg the highest lah.
4)IC korg, mak , and ayah.
5)now comes to certificates korg.( susun ikut the latest+the highest.ie:antarabangsa)


#Okay, now bile dah kumpul all those things, korg pg scan. sape2 yg xde scanner, boleh amik options ni:
1)pinjam scanner kwn2 korg.
2)dh x de sgttt, pg kedai gambar, suruh dorg scan and masuk dlm USB drive,
3) Fon korg mahal2 kan?haaa. amik gambar, pastikan full pic. haha.


#Okay, then korg kumpulkan all those things dlm 1 folder. letak kat dekstop or HDD korg.tulis lah pape, "things for scholarships" ke. then korg download software ni:
http://download.cnet.com/Image-to-PDF-Converter-Free/3000-10743_4-10900970.html


#Ni khas untuk korg compilekan sume image korg dlm 1 PDF. then korg simpan leklok PDF korg tuh.
#Maybe korg nk tny, "ape aloy merepek ni", well, honestly korg akn perlukan mnde ni sebelum korg nak apply scholarships.Sbb nnt korg kne upload attachments nak buktikan details yg korg bg tu betul. ni kire mcm soft copy lah.
Kenapa aq x kte "upload satu2 je gamba tu?" sbb usually limit file yg korg dibenarkan untuk upload mybe 3 MB je, so bygkan 1 gmba korg da dekat 1 MB. so kalo masuk PDF dy akn compresskan 10x ganda. jadi kecik.Kalo ade anything to ask, feel free to ask. 


Lately saya baru isi scholarship programme under Exxonmobil. Doakan saya berjaya ye kawan2 :)

Sekian, Wallahua'alam ^_^

22 comments:

  1. referees(not references) cannot be a family member actually.
    it has to be someone who is not related(blood-related/family) instead, a teacher/boss/someone that can confirm your academic and co-curriculum participations along with what you have written as your personal statement. (your skills/attitude etc)

    ReplyDelete
  2. thanks! berguna sangat! :D good luck btw :)

    ReplyDelete
  3. exxon mobil tu sbenarnya mcm mana nk apply scholarship dia?pelik sket lah website tu.

    ReplyDelete
  4. Actually exon ni mmg leceh sikit kalo nak isi.kne mnx tlg kawan or spe2 pakar IT. tp right now dy dah tutup. Tggu yg scholarship lepas result nnt. Dy bkk lepas tu.

    ReplyDelete
  5. Salam. Special Award dlm cth resume tu hanya utk international and national award is it? What abt academic qualification like PMR and so so. Can we put that also?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam.maaf. Lupe nak ckp. Dlm achievement tu jgk boleh split kpd 2. Satu academic achievement. Satu lg cocuriculum achievement.

      Delete
  6. whoa..bro..bermanfaat..tengs..=)

    ReplyDelete
  7. aloy, kalau pasal koko tu aku buat dalam table boley tak? sebab aku nak asingkan ikut skolah.. lagi satu, kene guna fon ape? saiz? sume huruf besar or normal jea?~ tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erm paat. Boleh2. Kalau buat table lg kemass.

      Delete
  8. Memang kalau buat mana2 resume kena dalam fully English ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep. Sgt digalakkan in english. Sbb most interviewers will look upon ur fluency in english. So its btter buat dlm english. Easy to explain to them.

      Delete
    2. Mmg terbaik r! Tu yang goyah skit~ hehe~ nak speaking pon sangkut2 skit.. cuma tau simple English je~ erm.. kau ada tips fast learning English tak? haha! XD

      Delete
  9. Assalamu7alaikum Ariffuddin Adam...nie aq Zul....aq jdi dh ko pnye follower....haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Hi zul! Thanx sbb follow blog berhabok aku ni! :)

      Delete
  10. tens for de gud info..ok,nk g buat bnda2 tu..

    ReplyDelete
  11. as salam..tq bg info..special awards tu yg kte dpt ke?x phm sgt..:)

    ReplyDelete
  12. Yep. welcome. special awards ni yg kita dpt. contoh tokoh murid or whatever.

    ReplyDelete
  13. trima ksih at least dh thu mcm mne nk buat resume tu.....

    ReplyDelete

Kawan-kawan setia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...