Friday, January 27, 2012

Tips Interview (For SPM leavers)

    Assalamualaikum.

 Selalunya orang akan tanya "Eh, interview ni mcmmane eh?" "Scholarship apa kau dah isi loy?"
Macam lah aku ni panel kannnn. Tapi takpe, aku akan cuba jawab based on apa yang aku tahu and aku experience. Tapi andaikata apa yang aku cakap ni salah or tak cukup fakta, feel free to comment below. Okay?


Okay, basically I ll split my contents into 2:
1) List of scholarships available.
2) Tips and tricks during an interview.

 Okey now lets go for the first part.

  Selalunya scholarship yang akan keluar ada dua period je. First masa lepas korang dapat result trial SPM korang (tak kisah la negeri or SBP or MARA punya) so apa je yang available?

For SBP students:
1) Yayasan Khazanah Nasional Berhad.
2) Taylor National Scholarships.
3) University Teknologi Petronas. (Yang ni bukan scholarship.Just venue for study. And it is private university)

For MARA students:
1)SPC= Skim Pelajar cemerlang.
2) Khazanah Nasional Berhad.

For sekolah biasa:
Im not sure whether ade ke tak, tapi aku dengar ade kawan aku dapat offer dari Bank Negara. Wow! gempak tu! Tapi jangan tanya ah macam mana nak apply. Just tanya counselor sekolah korang. (Sebab usually lepas trial SPM ni counselor korang akan dipanggil oleh company or any GLC yang nak tawarkan biasiswa kepada sekolah korang) So pandai2 lah korang bodek ye :p

 Tapi ada special programme yang korang patut join. Iaitu Darul Quran (persijilan tahfiz). Dalam masa setahun setengah korang dah boleh hafal quran 30 juzuk then masuk UIA free2 je. haha. (sedih kot tak lepas time interview.sob3)

Okey,done with the lists of scholarships before SPM results. Based on trials je. And usually yg dapat akan start study masuk uni bulan 1 next year. So korang memang tak sempat nak enjoy ah.(Tu lah menggatal nak study awal2) #ehem,jelous sebenarnya.HAHA.

  Then, After SPM, what ll we have?

This is Premium Scholarships. :
1) Yayasan Khazanah Nasional (Setakat ni yg ni memang paling lumayan lah.)
2) Yayasan Sime Darby
3)Petronas scholarship.

 yang ni general je.Tapi yang aku dapat dari google:


  • Biasiswa Yayasan Tenaga Nasional




  • Biasiswa Tunku Abdul Rahman




  • Biasiswa New Zealand Commonwealth




  • Biasiswa Singapura




  • Biasiswa UPM-ELS Tun Dr. Mahathir




  • The UEM Scholarship Programme




  • Biasiswa Romania




  • Biasiswa Taylor’s World Class




  • Biasiswa Astro




  • Program Penajaan Pendidikan Petronas




  • Hong Leong Foundation Scholarship Programme




  • British Council IELTS Scholarship




  • The Titijaya Scholarship Fund




  • Western-Australian Government Scholarship (WA Premier Scholarship)




  • Biasiswa Yayasan TM




  • AMCHAM-MACEE Scholarship Program




  • Limkokwing Scholarship Award




  • Gamuda Scholarship Award




  • Program Tajaan Pendidik Malaysia Airports (ESP)




  • The Star Education Fund




  • Securities Commission Malaysia Scholarship Award




  • Program Tajaan Khazanah Global




  • Japanese Government (Monbukagakusho: MEXT) Scholarship for Undergraduate Studies




  • Biasiswa Endownmen Universiti Teknologi Malaysia (UTM)




  • Bank Negara Malaysia Scholarship Award Academic Session




  • Sin Chew Daily Education Fund




  • ASEAN Scholarships for Malaysia




  • Biasiswa Taiwan




  • The Sun – MAPCU Higher Education Scholarship Fund




  • Biasiswa Amcham-Macee





  • Then baru turun status untuk apply common scholarships:
    1)JPA
    2)MARA

    #Well, JPA dah tak bagi biasiswa untuk SPM leavers. Bagi mereka, SPM cemerlang tak bermakna cemerlang di A-Level. Yang ni aku sangat tak setuju. Sangat-sangat. Kedekut punya government!

    #dan MARA dah tak bagi BIASISWA dahh. Dia dah tukar jadi Skim Pinjaman MARA. Adoy, susahlah nak fly lepas nih. Nak harap premium scholarships, memang fight sangat2 lah.

    Sebenarnya banyak je Scholarships kecik2 yang kita boleh dapat mcm dari pusat zakat negeri, Yayasan Terengganu pun ade bagi scholarships tapi dalam bidang2 agama je lah.

    So last2 terpaksa lah ambil PTPTN~
    sorry to say, tapi ambil PTPTN is the last option sebab akan menyusahkan time dah kerja nanti.

    Okay, Part 2:
    Trips and Tricks for interview. Well. this is what I got from my experience and talks in many places.

    Before interview: 
    -READ NEWSPAPER (jgn lah asyik baca pasal sukan and entertainment =.=")
    -Practice your language, especially ENGLISH.
    -Speak in front of the mirror (Get the right expressions and intonations) # tapi jgn syok sorang2 menggedik kat situ,especially girls.haha.
    -Brush up your mind and brain.
    -Practice your brain to THINK and THINK over and over.
    -Build your self-confidence in front of the public.
    -Prepare your SELF-INTRODUCTION about yourself. Take it about 5 mins.
    -Korang kena tau apa yang patut mengenai interview yang korang akan pergi. Jangan pergi blank sebab nanti korang akan betul2 blank. haha.
    -Blogwalking( my fav) . Cuba cari kat google experience candidates terdahulu yang dah pergi interview. Most situasi akan lebih kurang.
    -Sediakan segala dokumen yang penting.Jangan sampai tertinggal.

    During an interview: 

    -Datang Awal (kalau boleh dah pernah pergi sehari awal agar tak sesat)
    -Pakai pakaian yang anda selesa. Jangan susahkan diri nak beli baru.Make sure anda bergaya sepenuhnya hari itu! Tapi jangan over sangat ye :)
    -setibanya di sana, cubalah bergaul dengan rakan2 baru. Jangan menyendiri. Kerana ini dapat mengurangkan rasa nervous anda.
    -Bawa dokumen yang penting sahaja, Jangan serabutkan diri korang dengan segala macam beg dan fail. Nanti korang akan jadi kabut.haha.
     -Apabila nama anda dipanggil, just relax jangan gelabah
    -Masuk dengan membaca bismillah, kaki kanan, senyum kepada panel, dan jangan sesekali membontotkan panels masa nak duduk.
    -Then jawab soalan yang ditanya dengan confident, and the most important thing. BE YOURSELF. Jangan sesekali berpura2 kerana mereka sudah dilatih.
    -Kena pandai ambil peluang untuk mendapat perhatian panels.
    Jadilah diri anda yang sebenarnya :)

    After interview:

    -KEEP PRAYING.
    -Tak kisahlah teruk mana yg korang buat, tapi make sure yg korang dah give the best kan?
    -And jgn dengar apa orang lain cakap, sebab panels yg judge korang bukan dorang,(mane tau korang dpt ekstra kredit sbb comel ke?) haha.
    -Teruskan dengan banyakkan ilmu dalam communication with other people.

    #Actually every interview is subjective, but korang kena usaha sendiri, kalau korang nak, InsyaAllah boleh. The key is inside yourself :)



    4 comments:

    1. Totally suka post nie.. mungkin boleh guna nanti..

      ReplyDelete
    2. thanks a lot. this is very helpful. gamsahamnida. :)

      ReplyDelete
    3. thanks..sngt2 membantu utk intvw pktr 2014 nanti..:)

      ReplyDelete

    Kawan-kawan setia

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...